Centar kakav fakat trebamo! program je koji Lutkarska organizacija koju fakat trebamo LOFT organizira u Donjem gradu u parkovima, knjižnicama i školskim igralištima. Nakon otvorenja u listopadu 2023., program se nastavio odvijati u Knjižnici Medveščak kroz Klub razonode za dob 65+ te Dječji književni klub na Odjelu za djecu te knjižnice. U travnju završavamo program kroz niz događanja na otvorenom i zatvorenom!

RASPORED U TRAVNJU

10.4.. u 17 satiHuligan“,
Kazalište Mala scena na igralištu OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića

11.4. u 14 satiLovci na snove“,
UO LOFT na igralištu OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića

12. i 14.4. od 16 do 19 sati
radionica i šetnja Šapat zidova s Borisom Bakalom, Bacači sjenki

13.4. u 11 sati LiLa,
UO LOFT u rondeli na Trgu Petra Krešimira IV

15.4. u 17 sati u Knjižnici Medveščak,
okrugli stol o preživljavanju zagrebačke nezavisne izvedbene scene za djecu i mlade, moderator Igor Tretinjak

19.4. u 19 sati Rusalka,
Kazalište Mala scena u rondeli na Trgu Petra Krešimira IV

25.4. u 19 sati Spektakl,
Studio za suvremeni ples na igralištu OŠ Dr. Ivan Merz

26.4. u 13 sati Huligan,
Kazalište Mala scena na igralištu OŠ Dr. Ivan Merz

Predstava Huligan

Predstava „Huligan“ Kazališta Mala scena je hit predstava koja već godinama ostavlja jak dojam kod tinejdžera u čitavoj Hrvatskoj. U formi napete monodrame predstava govori o navijačima i njihovom kodeksu, ali i nasilju. Tema uvijek aktualna, u posljednje vrijeme posebno! Predstava je namijenjena djeci uzrasta 12 +, ali ju mogu gledati i odrasli – svašta će naučiti od glavnog (anti)junaka predstave Zrksa koji živi za vikende i tribine. No bujica nasilja kojoj smo i sami u posljednje svjedočili samo je jedna strana huliganove priče. Što se krije u pozadini otkrijte 10.4. u 17 sati na igralištu OŠ SSK– idealnoj scenografiji za ovu predstavu!

Predstava Rusalka

U slavenskoj mitologiji Rusalka je vodena vila koja živi u jezeru ili rijeci. Mitska bića uvijek su bila inspiracija za legende, bajke, ali i umjetnička djela, pa je tako nastala legenda o Rusalki koja se zaljubila u princa i odlučila dati svoj glas kako bi dobila noge i postala čovjekom. Ova priča dobila je niz inačica, od opere Rusalka pa sve do poznatog crtića "Mala sirena". No ova priča, koja se na prvu čini tipičnom pričom o ljubavi i žrtvi, zapravo ispod površine krije nešto dublje. Ona govori o tome što smo sve spremni u mladosti učiniti kako bismo ganjali svoje snove. Kao i brojne druge predstave Male scene, posebnost „Rusalke“ čini izuzetna atmosferičnost koja će do izražaja doći u divnom proljetnom ambijentu gradskog parka na Krešimircu.

Lovci na snove

Lovci na snove ili dečki u rozom velike su zvijezde kazališta za djecu koje su svoje avanture pokazali pred publikom u Hrvatskoj i inozemstvu, na otvorenom i u zatvorenom, u kazalištima, parkovima ili trgovima – uvijek rado viđeni i praćeni svojim ludim funky sountrackom. „Lovci na snove“ su neverbalna predstava (uzrast 5+) o dvojici radnika koji u noćnoj smjeni čuvaju snove male Franke. Kroz pokret, zvuk i svjetlo predstava „podiže ljestvicu kazališta za djecu i mlade, potičući djecu da zavole svoje snove – jer prihvatiti i zavoljeti svoje snove znači voljeti sebe onakvim kakav jesi“, prema riječima žirija 14. Malog Marulića koji je predstavu višestruko nagradio.

Predstava LiLa

LiLa… Što reći o LiLi? LiLu već mnoga djeca u Hrvatskoj (i šire) znaju. Ona je lik iz slikovnice, ona je klaunesa u bolnici, ona je humanitarka na misijama u Turskoj i Gruziji, ona je glavna junakinja ove predstave! Iako nas svojim nastupima uveseljava cijelu godinu, odlučila je sve svoje šarene nosove nakon dugo vremena pokazati baš zagrebačkoj publici, jer Lila ipak radi sve po svom. Lilu je osmislila glumica i klaunesa udruge Crveni nosovi - klaunovi doktori Nina Sabo, koja je napisala i slikovnicu o Lili, a na Krešimirca dolazi između dvije LiLine velike avanture u kojima po čitavom svijetu pomaže djeci da barem malo zaborave strah u kojem žive.

Radionica i šetnja Šapat zidova s Borisom Bakalom, Bacači sjenki

Zagrebački Bacači sjenki gradom se bave već desetljećima. Na razne načine pokušavaju shvatiti u kakvom gradu živimo i maštati kako bi taj grad mogao izgledati. S druge strane, LOFT-ovke su se ove godine primile Centra kakvog fakat trebamo! Rezultat nove suradnje organizacija i dugogodišnjeg prijateljstva jednog Bacača i jedne LOFT_ovke ovaj je poziv: pozivamo stanare i posjetitelje Donjeg grada svih uzrasta da se ujedine u šetanju, zapravo čitanju, jednog dijela Zagreba! Fokus u travnju: Krešimirac naravno!

Predstava LiLa

U koreografiji Irme Omerzo, ova predstava preispituje naslijeđe ovog najstarijeg hrvatskog plesnog ansambla. No, umjesto klasične hommage predstave, autorica tradiciji Studija pristupa koristeći je za postavljanje pitanja o uvjetima, značenjima i razlozima zajedništva danas, na sceni i izvan nje. , u ovom radu Omerzo ispituje perspektive unisonog kretanja i mogućnosti njegova dekonstruiranja tragajući za granicama, okvirima i kombinacijama zajedništva.  “SPEKTAKL” je predstava koja na otvorenom poziva zajednicu na susret i promišljanje suvremenog plesa izvan njegovih tradicionalnih okvira!

Program Centar kakav fakat trebamo! održava se od listopada 2023. do travnja 2024. i uključuje predstave, književne klubove, radionice prostorne forenzike te diskurzivne aktivnosti u knjižnicama i parkovima te na školskim igralištima.
Program je sufinanciram sredstvima iz programa Kultura i umjetnost u zajednici Grada Zagreba te se provodi u suradnji s Knjižnicom Medveščak i Odjelom za djecu Knjižnice Medveščak, OŠ Dr. Ivan Merz i OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića, kao i mjesnim odborima Petar Krešimir IV, Hrvatski narodni vladari i Kralj Zvonimir. Umjetnički dio programa provode divni ljudi sa zagrebačke nezavisne scene: Kazalište Mala scena, Studio za suvremeni ples, Bacači sjenki te Lutkarska organizacija koju fakat trebamo.